1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14

Rekonstrukcijom benzinske postaje INA u Heinzelovoj ulici u Zagrebu dograđena je i povećana postojeća zgrada i izgrađena nova čelična nadstrešnica. Zgrada je rekonstrukcijom uz trgovački dobila i dodatni ugostiteljski sadržaj FRESH CORNER s pripadajućom terasom.

Heinzelova je odabrana kao posebna lokacija što se odražava u uređenju zgrade, čiji je jednostavan volumen oplemenjen komponiranjem Ininih zaštitnih boja na pojedinim dijelovima fasade. Posebnost lokacije osobito je izražena kroz oblikovanje razvedene čelične nadstrešnice, čije su projektiranje i izvedba bili veliki izazov. Razvedenost proizlazi iz osobitosti lokacije i uvjeta prostornog plana. Nadstrešnica se sastoji od četiri segmenta od kojih je svaki izveden u jednoj od Ininih boja, a svaki segment stoji na samo jednom središnjem kvadratnom tamnom stupu i konzolno se proteže i do 5,5 m u jednom smjeru. Ukupne dimenzije nadstrešnice su 14x22m, a na najvišem dijelu ona je visoka 7,5 m. Osmislili smo nadstrešnicu čija je nosiva konstrukcija izvedena isključivo od „flach-limova“ debljine između 6 mm i 22 mm, koji su ujedno i njezin osnovni oblikovni element i nije ih potrebno skrivati. Nadstrešnica je oblikovana tako da ti tanki limovi čine kazete odnosno polja, koja povećavaju doživljaj dubine konstrukcije i doživljavaju se i prilikom točenja goriva, ali i pri samom prolazu Heinzelovom ulicom. Osim takve zahtjevne geometrije, od daljnjih problema u projektiranju nosive konstrukcije nadstrešnice , koju je projektirala tvrtka Škoro d.o.o., potrebno je naglasiti da se radi o potpuno atipičnoj konstrukciji, gdje je 90% mase nadstrešnice koncentrirano na njenom samom vrhu, zbog čega je bilo još teže udovoljiti propisima vezanim uz potrese, koji su u Zagrebu vrlo strogi. Posljedično, daljnji problemi bili su spojevi nadstrešnice i stupova, stupova i temelja jer je velike sile trebalo prenijeti na betonsku temeljnu konstrukciju, a i samih stupova koji su premašili maksimalne tipske specifikacije, te su morali biti izrađeni po narudžbi. Također treba naglasiti i da je cijela nadstrešnica uspješno izvedena isključivo zavarivanjem njenih elemenata bez ijednog vijčanog spoja što je bio veliki izazov ne samo u projektiranju već i u samom izvođenju. Taj izazov je uspješno savladan i provjera je stigla ubrzo nakon izvedbe ovogodišnjim jakim potresom kojim se nije dogodila nikakva šteta na objektu.

NAMJENA: poslovna

LOKACIJA: Hrvatska

GODINA: 2019.

STATUS: realizacija