top of page

Stambenu zgradu, smještenu u Podsljemenskoj zoni Zagreba, čine dvije međusobno izmaknute „lamele“, odnosno dva izmaknuta pravilna volumena različita u funkciji i vanjskom oblikovanju. Katnost je podrum, suteren, prizemlje i dva kata. U zapadnom volumenu smještene su „dnevne“ prostorije stanova (blagavaonica, kuhinja,dnevni boravak s terasom), dok se u istočnom volumenu nalaze spavaći traktovi stanova. Različitim tonovima na fasadi dodatno će se naglasiti unutrašnja organizacija. Zapadni volumen se planira izvesti u svijetlim tonovima dok bi se njegovi otvoreni prostori (terase i stubište) oblikovali horizontalnim keramičkim lamelama koje ujedno služe kao ograda i zaštita od sunca. Istočni volumen, uz susjednu zgradu se planira izvesti u tamnijem tonu, kako bi se dodatno oblikovno zgrada istaknula od susjedne zgrade, koja je izvedena u svijetlom tonu.

Dodatnoj dinamici zapadnog volumena, osim vanjskih prostora koji su istaknuti horizontalnim lamelama, pridonose i prozori koji će se na zapadnoj granici formirati u raznim dimenzijama i nejdnoliko raspoređeni duž pročelja.

Prizemlje zgrade je u nivou ulice Remetski Banjščak, a zbog konfiguracije terena zgrada ima i suteren i podrum. Prizemlju, odnosno ulazu u zgradu se pristupa preko pješačkog mosta.

Podrumska etaža nije potpuno ukopana zbog prirodnog pada terena, kao i zbog ulaza u prostor garaža u podrumu preko kolne rampe.

Stubište je otvoreno, pa granicu s vanjskim prostorom čine djelomično zidovi (zbog statike i požara), a djelomično horizontalne keramičke lamele, koje i ovdje obnašaju funkciju ograde i zaštite od sunca.

Dizalom se pristupa iz podrumske etaže s garažama u svaki stan, osim stana u prizemlju.

NAMJENA: stambena

LOKACIJA: Remetski Banjščak, Zagreb

GODINA: 2016.

STATUS: u izgradnji

bottom of page