top of page

Swanky Mint Hostel smješten je u dvorišnoj zgradi u Ilici 50, u kojoj se od 1887. do 50-ih godina 20. stoljeća nalazio pogon bojadisaone i kemijske čistionice obitelji Ondrušek, čije ime i danas stoji na uličnoj fasadi tog bloka. Projekt zgrade nekadašnjeg pogona potpisao je arhitektonski ured  Hönigsberg & Deutsch. Nakon što je pogon zatvoren, prostor je u svojem najvećem dijelu ostao niz godina zapušten čuvajući ostatke vremena u kojem je nastao.

Projekt je rezultat želje da se ostvari memorija prostora, odnosno duh starog Zagreba i starih obrta.

Pročelje zgrade obnavljano je uz suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika. Sva plastika je obnovljena i dodatno naglašena tamno sivom bojom, kakva je odabrana i za bravariju. Hladna boja pročelja i unutrašnjost bloka uvlače posjetitelja u zgradu koja čini prijalaz prema zoni zelenila na sjevernoj terasi hostela i vrtu koji se proteže prema Rokovom perivoju.

Hostel atipično nudi tri vrste smještaja. Pregrađivanjem istočnog krila prizemlja dobivena su tri apartmana koja imaju direktan ulaz iz dvorišta bloka. Skupne sobe smještene su u istočnom krilu kata i jedna u prizemlju, dok privatne sobe osiguravaju mir posjetiteljima svojom pozicijom u zapadnom krilu kata, gdje su dislocirane od javnih sadržaja hostela - bara i pripadajuće terase. Raspored prostorija na katu nije se mijenjao u odnosu na postojeće stanje u kojem su nekada bili uredski prostori.

Rekonstrukcijom se nastojalo sačuvati što više vrijednih elemenata prostora i zatečenog inventara. Zidovi od stare opeke i postojeći segmentni svodovi, gdje je bilo moguće, u svojem su izvornom stanju pa su zato i instalacije vođene vidljivo. Na stubištu je također minimalno intervenirano. Sav namještaj rađen je po mjeri u industrijskom stilu pri čemu su korišteni čelik, drvo i OSB, koji u ovom slučaju nije potkonstrukcija nego završna obrada. Stari strojevi dobili su novu funkciju, kao dijelovi novog namještaja ili ukrasni elementi u interijeru. Stroj za plisiranje tkanina iskorišten za izradu pulta recepcije. Bio nam je bitan reuse princip u kreiranju održivog projekta interijera. Podovi su industrijski, a epoksi pod u baru sadrži stare nacrte i dozvole iz arhiva, nove nacrte hostela i fotografije procesa izvedbe. Kupaonice čiji su zidovi obrađeni perivom bojom daju toplinu i živost hladnom karakteru ostatka zgrade.

 

NAMJENA: turizam, ugostiteljstvo

LOKACIJA: Ilica 50, Zagreb

GODINA: 2013.

STATUS: realizacija

bottom of page